Promarker

I julklapp fick jag Promarker pennor av min syster Nina. Jag har velat testa dem under en tid nu så det var super kul att få några egna. Jag ska införskaffa mig på lite ljusa färger också. Man kan göra så snygga färgläggningar med dem. Ett första test här ovanför.

Ny rit era

Jag har tagit klivet mot en ny ritera, det är iallafall så det känns. Precis i början, när man prövar något nytt och känner sig helt bortkollrad men samtidigt jätte nyfiken och vill lära sig allt på en gång. Det är en riktig tålamodsprövare men så fort man hoppar ett pytte snäpp framåt i utvecklingen så blir man sporrad och vill bara lära sig ännu mer.
För mig är det självklart att inspirationen är grunden till ALLT skapande. Ideér föds ur varandra. Och som en skapande människa har jag allt för ofta drabbats av inspirations brist. Speciellt när man känt sig pressad av att man ska prestera, få ett bra resultat på en gång. Och det är väl den ständiga konflikten inuti de flesta kreatörer. Mitt tecknande lever sitt eget liv och har sina mot och medgångar precis som övriga livet.
Men då och då får jag små uppenbarelser, som den konstprofet man är.... Det är små läxor jag lär mig, som hjälper en att hantera de lömska, energikrävande hålen som är så lätta att trilla ner i. Jag tycker om att dela med mig av tankesätt (även om mitt eget inte är på långa vägar fullt utvecklat) och ta del av andras.
Dit jag vill komma är att när det gäller underskott på inspiration så har jag ett "knep" (låter lite pretentiöst). Scenariot att man sätter sig ner med en penna och ett papper och tänker "nu ska jag rita en fin bild" är bland de största skapar självmorden någonsin. För mig iallafall. Nummer ett! Ha alltid med ett ritblock och en penna, man vet aldrig när inspirationen dyker upp. Två. Titta på allt runt omkring dig. Försök insupa varenda liten detalj där du befinner dig. Vad kan inspirera? Jag har ett exempel. I vårt badrum har vi kakel? eller tjah något stenaktigt är det iallafall. Det är rutor men i dem finns det ett slags melerat mönster, helt osymetriskt. När jag är där inne brukar jag titta på mönstret och....det här kan misstolkas(eller kanske bara enligt min vridna associations förmåga?)....kisa lite. Kisa är lite som att se något på håll, man ser inga detaljer vilket gör att fantasin själv får fylla i. Där inne i badrummet har jag sett massvis med bilder, i samma rutor, i samma mönster.
Mission hitta inspiration accomplished! Till och med i den tråkiga brunvita väggen i vårt badrum finns det något för fantasin att hämta. Nu menar jag inte att man bara ska sitta framför en melerad vägg hela dagarna och tolka bilder. Enklare sätt är där man blir matad med mycket rörelser och människor. Till exempel på bussen, tåget, t-centralen....eller om man känner sig bekvämare med att inte vara bland för mycket folk och stim, sätt på en film. Rita av awesome karaktärer, kläder folk har på sig, miljöerna i någon skum scifi-serie. Pausa, rita av en person mitt i en rörelse. Försök hålla kvar bilden i huvudet rita och sen titta på bilden igen. Testa olika stilar, sätt. Hitta egna metoder. Det är farligt att snöa in sig på en stil, ett sätt att göra saker. Att skapa handlar hela tiden om att utforska.
Jag vet inte om det här gör någon människa som helst vettigare. Förmodligen tvärt om. Men det är något jag tänkt på och nu har jag försökt förmedla det i skrift. Alla dessa medel för att försöka förmedla vad man tänker och känner och ändå kommer det aldrig förklara precis så man upplever det.
Iallafall. Det var egentligen inte alls det här jag tänkte skriva om, det bara ploppade ur mig. Men min nya rit era nu, handlar om färger, skuggningar, ljus. Jag har en stor inspirationskälla för tillfället. Den är min egen. Den är privat. Men den har tillåtit mig att vidröra ett ämne som jag så länge undvikit. Färgen alltså. För att jag varit mer utav en form människa. Färg ger en nya dimensioner och det är ett helt annat sätt att tänka på.
Här ovanför ser ni lite från processen när jag ritat ett öga. Jag ritar i ett gratis program som heter openCanvas och egentligen spelas allt in så att man kan spela upp och titta på efteråt men eftersom det inte går att lägga upp den här så vart det en fin liten bildvisning istället. :3
Jag skickade över videon till min kära Andreas och han använde sina masterskills för att fippla lite och gav bilden, med små effektiva detaljer ett helt annat djup. Såhär blev det:
God jul gott folk!

Träning

Gråskala skuggningar projekt - on the move!